Malaga - pujceni auta
Pokud to nema být reklama na srovnator a jde opravdu o příspěvek k tématu: nafotit si auto pokud nemám full pojištění je samozřejmost u jakékoliv půjčovny.
m.missy napsal(a):Víte prosím u jaké půjčovny je možné půjčit auto na debetní kartu? V jiných zemích to šlo, teď jsem auto 3 roky nepůjčovala a podle renenzí je to v celku potíž. Jaká je realita? Nechce se mi zařizovat kreditku kvůli jedné cestě.
Marbesol
Čerstvá zkušenost z Málagy s půjčovnou Del Passo. S full pojištěním 4 dny za 77 €, Citroen C3 s 65 tis. km. Interiér už trochu unavený, ale všechno fungovalo. Půjčení na "VIP přepážce", u neVIP (pro ty bez full pojištění) byla asi 3x delší pomalá fronta. Jinak standard pro full poj.: trocha úřadování, platba debetní kartou bez depozitu. Vrácení trvalo 30 sekund s dotazem jestli bylo vše OK a jestli je nádrž plná. Doprava z/na letiště včetně čekáni na shuttle bus asi 15 min.
Nevíte, s jakou autopůjčovnou je možné vrátit auto na letiště v nekřesťanskou hodinu? Máme ranní odlet v pět. Jinde jsme auto prostě zaparkovali na parkovišti před letištěm a klíče hodili do schránky, tak něco takového bych si představovala. Plné pojištění stejně bereme vždycky
Zdravím, důrazně NEdoporučuji půjčovnu DEL PASO (www.delpasocarhire.com). Pokud nezaplatíte při převzetí auta tzv. plné pojištění (což není nic jiného než mastný příplatek k základní ceně), v kontraktu je podmínka, abyste si auto důkladně vyfotili kvůli případným škrábancům, za které jste případně odpovědní. To jsem udělal, zaměstnankyně při vracení auto (které bylo mimochoden omlácené ze včech stran a ani okna se neuráčili umýt) tak důkladně obcházela až "objevila" naprosto miniaturní škrábanec, který na mých fotkách je vidět jen nezřetelně a řekli mi, že jsem to způsobil já a že škoda podle ceníku je 240 euro. To je ovšem absolutní lež; na místě zaplatit jsem odmítl, obratem mi přišel email s tím, že z kreditky strhnou 290 eur (!!) (deposit na kartě je 1200 eur). Personál byl mimořádně arogantní, tak drzý, že jsem měl chuť jim na místě dát pár facek.
Jsou to mafiáni, zločinci balkánského stylu. Jde o typické zneužití zálohy blokované na kredit kartě, o kterém tito gauneři předpokládají, že to klienti nepoženou k soudu. Nechutnost první třídy. Když si přečtete jejich recenze na Googlu a jinde, zjistíte, že podobných zkušeností jsou (i s mnohem vyššími částkami) s Del Paso stovky, ne-li tisíce. Vyhněte se jim obloukem.
Věc řeším nejprve s mojí bankou a nebude by zbytí podám na ně žalobu. Potrvá to a bude to něco stát, ale jsem připraven se domoci odškodnění. Nikdy více!
No měl jsem od nich v roce 2021 taky půjčené auto. Musel jsem všechno nafotit a pak důkladně kontrolovali. Naštěstí jsem si dal záležet i já a vše měl detailně nafocené. Ženská to po dvou škrábancích, které jsem ji vyvrátil pomocí fotky, vzdala a šla radši zkusit štěstí na dalšího hejla v řadě.
Každopádně tahle praktika je celkem běžná a nedělá to jen Delpaso. Opravdu je potřeba si při půjčení vyhradit 10 minut na důkladnou prohlídku auta a sebemenší škrábanec nafotit nebo ještě lépe mít i externí pojištění spoluúčasti.
Vít Štěpánek napsal(a):Zdravím, důrazně NEdoporučuji půjčovnu DEL PASO (http://www.delpasocarhire.com). Pokud nezaplatíte při převzetí auta tzv. plné pojištění (což není nic jiného než mastný příplatek k základní ceně), v kontraktu je podmínka, abyste si auto důkladně vyfotili kvůli případným škrábancům, za které jste případně odpovědní. To jsem udělal, zaměstnankyně při vracení auto (které bylo mimochoden omlácené ze včech stran a ani okna se neuráčili umýt) tak důkladně obcházela až "objevila" naprosto miniaturní škrábanec, který na mých fotkách je vidět jen nezřetelně a řekli mi, že jsem to způsobil já a že škoda podle ceníku je 240 euro. To je ovšem absolutní lež; na místě zaplatit jsem odmítl, obratem mi přišel email s tím, že z kreditky strhnou 290 eur (!!) (deposit na kartě je 1200 eur). Personál byl mimořádně arogantní, tak drzý, že jsem měl chuť jim na místě dát pár facek.
Jsou to mafiáni, zločinci balkánského stylu. Jde o typické zneužití zálohy blokované na kredit kartě, o kterém tito gauneři předpokládají, že to klienti nepoženou k soudu. Nechutnost první třídy. Když si přečtete jejich recenze na Googlu a jinde, zjistíte, že podobných zkušeností jsou (i s mnohem vyššími částkami) s Del Paso stovky, ne-li tisíce. Vyhněte se jim obloukem.
Věc řeším nejprve s mojí bankou a nebude by zbytí podám na ně žalobu. Potrvá to a bude to něco stát, ale jsem připraven se domoci odškodnění. Nikdy více!
miluju jedince, co si neprectou smlouvu, a pak maji usta plna pojmu jako gauneri, a jeste je chteji zalovat :)
A to boli taky lacny? Lebo zrovna v Malage je dost pozicovni ktore za velmi fajn ceny prenajimaju s full insurrance.
Zdravím diskutéry,
ale za prvé prosím opatrně s názory typu "miluju jedince, co si nepřečtou smlouvu...." Je lepší pomaleji psát než myslet.
To podstatné ze smlouvy jsem samozřejmě u DEL PASO věděl a zařídil se podle toho - nejsem zrovna začátečník, auto jsem měl v cizině půjčené už nejmíň 100krát, jen v Málaze aspoň dvacetkrát.
Ale auto jsem nabíral večer, tj. potmě, a za takových podmínek prostě není možné objevit (a vyfotit) všechny miniaturní škrábance a pak to mít jako důkaz. Když říkám miniaturní, tak miniaturní. Ten scratch, za který po mě teď chtějí 290 E, byl téměř nepostřehnutelný - na krytu motoru, ještě v jemném prohnutí karoserie. A s jistotou tam už byl, čerstvý škrábanec od starého poznáš.
Ta holka, co jsem jí na konci předával auto, šla cíleně mými fotkami (půjčil jsem jí telefon) a když viděla, že právě z této části krytu motoru detailní foto nemám, začala to zkoumat div ne pod lupou. A nakonec našla tuhle blbost.
Trvám na tom, že toto je gangsterský styl podnikání a půjčovně to nedaruju - tak, aby to finančně pocítili. Takhle fungovaly mafie někde v Albánii nebo Afghánistánu možná před dvaceti roky. Není možné, aby se v civilizované zemi "podnikalo" tímhle stylem.
Ještě poznámku k ceně a full coveru. Cenová nabídka byla střední, ne nejlevnější, bral jsem to jako vždy přes brokera. Full cover nesjednávám nikdy, není to nic jiného než obvykle dosti mastná přirážka k základní ceně, a když cestuješ často, prostě se to nevyplatí. Řídím přiměřeně opatrně, abych nic neprovedl. Z té cca. stovky výpůjček jsem měl problém jen jednou, to jsem auto opravdu škrábl někde při couvání. Při předávce jsem to normálně přiznal, dohodli jsme přiměřenou cenu, zaplatil jsem a hotovo. Celkem jsem za ta léta ale v plusu v tisících eur/dolarů. Svoje auto v Česku taky nemám havarijně pojištěné - a nikdy jsem to nepotřeboval.
Tedy závěrem: půjčovnu DEL PASO v Málaze důrazně nedoporučuju, jsou to šejdíři. Ostatně stačí se podívat na recenze na Googlu a jinde (což jsem bohužel já dostatečně neudělal)
Vít Štěpánek napsal(a):ull cover nesjednávám nikdy, není to nic jiného než obvykle dosti mastná přirážka k základní ceně, a když cestuješ často, prostě se to nevyplatí.
Zjevně by se to v tomto případě vyplatilo.
Jsem asi divnej, ale full cover beru vždycky. Už jen proto, že s full pojstenim ti při vracení auta ani auto nekontrolujou, jenom odezvdáš klíčky a jdeš si po svým.
Já bych podle předchozích diskuzí odhadoval, že full cover od půjčovny ze zdejších diskutérů bere menší část, ale většina z těch ostatních si platí připojištění od třetí strany jako WWI (což má i své nevýhody, ale je to mnohem levnější). Plné pojištění jsem měl jen v případech, kdy bylo v základní (příznivé) ceně, hlavně na Kanárech u Cicar. Recenze na půjčovny se snažím číst důkladně a vždy jsem měl jen velmi zběžné kontroly (a auto z půjčovny jsem nikdy nepoškrábal ani nevracel poškozené). V Malaze to byl Wiber.
Shodou okolností jsem měl v únoru t.r. v Málaze taky auto od DelPasa, nic moc jsem nefotil, při vrácení žádná velká kontrola se nekonala, vše OK. Akorát mi teda za 2 měsíce potom strhli z karty 40e za pokutu od dopraváků, ale to je jiná písnička...
Já jsem u nich (DELPaso) měl auto v minulosti myslím dvakrát a bylo to taky bez potíží. Možná změnili firemní politiku (odhadoval bych, že třeba mohli zvýšit provize pro zaměstnance z těchto podvodných "pokut", kteří nějaký takový neviditelný scratch objeví), mohl jsem mít smůlu na osobu - ta holka, co ode mě přebírala auto, byla jednoznačně agresivní.
Jinak ano, pojištění třetí strany (třeba od brokera, skrze kterého auto půjčuješ - AutoEurope a jiní) je mnohem lacinější než full cover přímo v půjčovně, může to být i třetina.
Přesto opakuji: doporučuju se tomuto spolku, DELPaso, vyhnout. Můj případ je ukázkou mafiánské zlodějiny, které se v podstatě nedá čelit. Řeším to v první fázi s mojí bankou reklamací podvodného inkasa z kreditní karty, poslal jsem informaci na tamní policii, kontaktoval jsem ECRCS. Pokud to nebude stačit, poženu to před soud. Ano, stojí to nějaký čas a úsilí, ale je to v podstatě na oltář dobra budoucích klientů - čím víc lidí se bude takovýmto zlodějinám bránit, tím spíš si to ty podvodné firmy příště rozmyslí.
dělá to bohužel více půjčoven.
Jak funguje v takové situaci chargeback u banky? prostě rozporovat platbu jako neoprávněnou, pak je důkazní břemeno na straně půjčovny.
Pokud mám nafoceno a z fotek je zřejmé, že to poškození tam bylo (a nebo je tak nezřetelné, že to na fotce ani není vidět), nemůžou to před bankou obhájit.
Já mám vždy externí pojištění, ale snažím se pojištovnu šetřit, alespoň v případech kdy to je ze strany půjčovny zjevná habaďůra.
Zatím jsem to s fotkama vždy uhádal.
Když ne --> chargeback > banka to vrátí a půjčovna ještě dostane pokutu za prohraný chargeback. Bral bych to jako dobrou satisfakci.
Tohle je dopředu prohranej boj a zbytečná ztráta času. Sám přiznáváš, že důkazní fotku nemáš. Půjčovna ji sice taky nemá, ale nebude mít problém si jí udělat, když ví, jaké fotky máš ty. Banka poptá půjčovnu a ta jim poskytne důkazní materiál. Banka tvoji žádost zamítne a je vymalováno. Tím celý spor končí, protože i kdyby jsi investoval milion a šel do soudního sporu, tak půjčovna bude mít pořád tu fotku plus komunikaci s bankou. Prostě to ber jako poučení pro příště. Jinak kombinace DelPaso elpaso se přímo nabízí.
Ještě se vracím ke shora popsané patálii s DELPaso a vyžadovanou podvodnou "pokutou" 290 euro. Reklamoval jsem to u banky a na odvolání vyhrál - peníze přišly zpět vzápětí, celé to trvalo asi měsíc. Nevím, zda se firma nakonec zalekla medializace a dalšího postupu, který jsem jim na rovinu sdělil, nebo jim prostě nic jiného nezbylo, ale nakonec úspěch 100 procent.
Tolik k "předem prohranému boji a zbytečné ztrátě času", jak píše floodland. Opravdu se někdy vyplatí trochu myslet s chladnou hlavou než něco pošlu veřejně ven.
Zajíměvější je ale dvojí zkušenost s autopůjčovnami v Málaze od té doby, kterou pro ostatní sdílím. Doporučit můžu Centauro (tedy až na to, že jsem v officu asi 40 minut čekal - přijelo ale zrovna moc letadel z Anglie a nejspíš to byla náhoda) a RecordGo. Centauro má shuttle bus (parkoviště za dálnicí u obchodních center), Record v patře minus1 u letištního terminálu. V obojím případě depozit na kreditní kartě kolem 1000 E, žádný nátlak, po vracení auta zběžná korektní prohlídka a tím to skončilo. Record je asi časově nejlepší, dá se tam snadno dojít pěšky i když člověk bere auto ne hned po příletu, nejlepší ceny přímo přes jejich stránky (u Centaura naopak vychází nejlíp brokeři typu AutoEurope).